piątek, 4 sierpnia 2017

Kącik Kulinarny. 1. Zupa Śliwkowa

Sezon zaprawiania domowych przetworów w pełni. Drogie gospodynie (i gospodarze) – jeśli w te ciepłe dni – pośród domowych zajęć – szukacie pomysłu na ciekawy obiad, służymy pomocą. W naszych zbiorach „odkurzyliśmy” zeszyt z przepisami p. Bilczewskiej z okresu międzywojennego (MAKK 5673). Co jakiś czas będziemy do niego wracać, by stworzyć tu, na naszym blogu, kącik kulinarny. Dziś, na początek, Zupa śliwkowa!




Składniki:
75 dkg śliwek
¼ śmietany
2 dkg mąki
1 cytryna
3 bułki na grzanki

Sposób przyrządzenia:


Śliwki rozgotować, przetrzeć przez sito, podprawić śmietaną z mąką, zagotować, dać cukru i soku z cytryny do smaku. Wystudzić, podać z grzankami.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz