Sezon zaprawiania domowych przetworów w pełni. Drogie
gospodynie (i gospodarze) – jeśli w te ciepłe dni – pośród domowych zajęć –
szukacie pomysłu na ciekawy obiad, służymy pomocą. W naszych zbiorach „odkurzyliśmy”
zeszyt z przepisami p. Bilczewskiej z okresu międzywojennego (MAKK 5673). Co jakiś
czas będziemy do niego wracać, by stworzyć tu, na naszym blogu, kącik kulinarny. Dziś, na początek, Zupa śliwkowa!
Składniki:
75 dkg śliwek
¼ śmietany
2 dkg mąki
1 cytryna
3 bułki na grzanki
Sposób przyrządzenia:
Śliwki rozgotować, przetrzeć przez sito, podprawić śmietaną
z mąką, zagotować, dać cukru i soku z cytryny do smaku. Wystudzić, podać z
grzankami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz